Precis som många andra heta frågor som handlar om mänskliga relationer och social rättvisa är det väldigt viktigt att utbilda kommande generationer om faran från hat och ignoranta sinnesstämningar som rasism. Multikulturella eller homogena samhällen där alla behöver bra inställning till samhällsproblem.

Erich Fromm skrev en gång i “The Sane Society” att jakten på det perfekta och idealiska samhället skulle bli en utopi. För att vi alla använder en särskild prisma genom hur vi bedömer en situation, vi kommer alltid att ha en viss partiskhet mot vissa beteenden eller mot hur vissa människor uttrycker sig. Detta kan leda till rasism (t.ex vi dömer någon pga deras hy och inte för deras prestationer) men det är upp till oss att inte låta det hända. Det är upp till oss att lära ut hur man ska tänka helt fritt från att döma någons annans karaktär. Därför är det viktigt att introducera filosofiska och psykologiska värderingar mot antirasism ifrån en tidig ålder.

Många länder har sådana kurser i deras årliga program men olyckligt nog så är det inte många som följer dom. Varför det är så är troligen för att många tredje världens länder saknar pengar och resurser att fullfölja det, dom behöver använda sina finanser och energier till en mera pragmatiska saker såsom vetenskap, medicin och ingenjörskonst. Hur som haver så många länder som inte varit med om immigration tidigare (såna som inte upplevt andra kulturer eller andra tankesätt än sina egna) tenderar att vara mera homogena och ha mer konservativ syn på mänskliga relationer och rasism. Detta är inte det egentliga problemet, den icke existerande introduktionen av en läroplan som främjar jämställdheten mellan alla människor kan leda till att folk med annorlunda tankesätt blir behandlade annorlunda, tex att barn blir mobbade på skolan, men även vuxna som säger “han är som oss och därför mera trovärdig”. Jag är säker på att du som läser har en historia att berätta.

Att behandla rasism i ett samhälle är en tung och svår uppgift. Det kan handla om vardags saker, såsom att välja någon som har sökt ett jobb och välja bort den pga hudfärg, eller att välja en respektive baserat på deras färg och så vidare. Behandlingen på ett sådant fenomen kan ta mycket tid, pengar och ansträngningar måste göras direkt. En bra start är att introducera relevanta kurser i högre akademier men ännu viktigare att lära ut det i hög och lågstadieklasser. Desto yngre en människa är, ju bättre tar dom in information och kan bli formade för framtiden.