Jag kommer ihåg en dag, när jag gick nerför gatan och väntade på att rödljuset för övergångsstället skulle slå om till grönt så jag kunde korsa vägen. Så fort det gjorde det, började jag att gå men en förare (som hade väldigt bråttom antar jag) körde rätt framför mig och försökte ta det sista gröna ljuset han hade på sitt (som såklart hade slagit om till rött) och han skrek “jävla invandrare!” Chockerande. Inte bara att han körde mot rött men även om han hade haft grönt så var hans första tanke att skrika ut något rasistiskt, vem vet varför.

Efter den incidenten talade jag med en vän och vi diskuterade saken om hur man kunde få upprättelse för en sådan sak, precis som någon som blivit sparkad från jobbet kan dom söka hjälp hos facket. Såklart tyckte vi båda att i ett sådant här fall var det lite som kunde bli gjort, kanske även ingenting, kanske en tillsägelse av en polis och det är allt? Men vad med alla grövre saker där någon blir diskriminerad på en daglig basis pga av ras, tex jobb? Att bli nekad vissa samhällstjänster bara för att man har en annan hudfärg och det blir en konflikt med folk som jobbar inom samhället? Att bli trakasserad av poliser eller andra statliga tjänstemän för att man har en annan hudfärg? Det finns lagar som förbjuder och straffar detta beteende, men vi alla vet att även om en lag finns så efterföljs den inte alltid som den alltid borde göras. Där tänkte vi att ett speciellt fackförbund som kunde ta hand om saker som dessa.

Normala fackförbund ger dig juridiska och finansiella råd såväl som hjälp med en jurist som representerar ifall ditt fall skulle gå ända iväg till domstol. Det funkar bra för alla lagar, faktum är att rasmotiverade illegala dåd ofta faller under samma specifika (och i vissa fall även grövre) rättsliga påföljder, beroende på land och andra parametrar. Så även om inte ett speciellt fackförbund, eller en del av det kunde skapas inom det som redan finns som kunde täcka denna typ av olagliga handlingar. Att rättsliga förespråkare såväl som psykologiska kunde ge stöd för alla som fallit offer.

På vissa arbetsplatser eller där folk socialiserar med varandra är det svårt att avgöra vad som verkligen är ett rasistiskt uttryck eller ett påhopp. Tex en anställd sagt ett stereotypiskt skämt mot en annan medarbetare, betyder det att det är straffbart? Det beror på dynamiken som dessa två skapat mellan varandra på jobbet om det är lämpligt eller inte att godta sånt beteende. Vissa människor blir stött av det och vissa inte. Att ha våran egen åsikt och att alltid undvika kommentarer som dessa på arbetet men i fall och oavsett utgången måste man veta att det finns en division som tacklar brott mot rasistiska företeelser. Det är väldigt viktigt ifall vi vill bygga ett bra samhälle.