Vad innebär rasism och främlingsfientlighet egentligen?

Vad innebär rasism?

Rasism är när man delar in människor efter utseende, bakgrund, namn och liknande. Namnet kommer från ordet ras och menas med att man i grund och botten delar in människor i olika raser. Rasism kan innebära massor med olika konsekvenser, om man blir utsatt för rasistiska tankar, kommentarer eller beteende. Det är en slags diskriminering som många ser väldigt allvarligt på och det kan leda till allvarliga saker. Rasism innebär att man uttrycker sig rasistiskt mot en människa som kanske har ett annorlunda utseende eller ett annorlunda namn. Exempel på detta är när att en person blir nekad för att få komma in på en restaurang trots att det finns lediga bord. Detta kan då bero på att de som äger restauranger är rasistiska och endast anser att en viss typ av människor från ett visst land eller liknande får vistas där.

 

Vad är främlingsfientlighet?

Man här nästan på namnet vad främlingsfientlighet innebär, alltså att man är emot och rädd för främlingar i grund och botten. Främlingsfientlighet och rasism går lite hand i hand då de i princip inenbär samma sak. Att vara främlingsfientlig innebär att man oftast har en dömande bild och åsikt om personer man inte känner. Man gillar inte att träffa nya människor och håller sig gärna till en viss typ av människor. Många som är främlingsfientliga är uppväxta med den synen på andra människor som man inte känner. Så är det nästan i alla fall när ett barn har starka åsikter som liten, att de påverkas av ens föräldrar och andra runt om kring.

 

Vilka effekter kan rasism och främlingsfientlighet få?

Du har säkert hört talas om många händelser och katastrofer i värden som någonstans har grundats på rasism och främlingsfientlighet. Det leder oftast till orättvisor och diskrimineringar som i sin tur kan leda till tragiska katastrofer, krig och liknande. Bara för att man ser ut på ett visst sätt säger det absolut ingenting om hur man är som person, vilken kunskap man har, hur man agerar, ens åsikter och så vidare. En person som är mörkhyad och en person som är vit i hyn kan vara mer lika varann än vad två personer från samma släkt är. Dock är det många som har fördomar, uttrycker sig rasistiskt och även gör rasistiska handlingar. Fördomar leder i grund och botten till för lite kunskap. Har man ingen kunskap om någonting så är det svårt att skaffa sig en egen uppfattning. Då lyssnar man oftast på de personer runt om kring sig som kanske inte heller är så kunskapsrika i grund och botten. Dock är en person som är påläst och har gott om kunskap mer på fötterna och vet även hur man ska bete sig och man kan bilda sina egna åsikter. Om man väljer att fortsätta uttrycka sig rasistiskt efter att man fått kunskap är det inte så mycket att göra men det sker väldigt sällan med tanke på att kunskapen visar ganska tydligt att det inte är någon skillnad på människors insida.

 

Privacy Policy