Bli jämlikt behandlad på nätet

Tyvärr är rasism fortfarande en del av vardagen i Sverige och det finns även rapporter som visar att rasismen ökar i vårt land. I många situationer kan det vara jobbigt att ha ett utländskt namn, vara mörkhyad eller liknande. Många som sökt jobb vittnar till exempel om hur deras cv inte ens lästs, eftersom de har ett utländskt-klingande namn. Man kan naturligtvis skriva ett typiskt svenskt namn på sitt cv, men vad gör man då om man kallas till intervju?

Ett ställe som man kan vara helt anonym eller till och med ta på sig en annan identitet är på internet. För det första är det en internationell mötesplats, så ett namn som inte passar så bra in i det svenska samhället kanske smälter in desto bättre i USA eller England. För det andra behöver ingen se en. I vissa forum behöver man lägga upp en bild, men det behöver inte nödvändigtvis vara ett riktigt foto. Det finns också sajter som kör med alias. Man behöver kanske registrera sig på sajten med sitt riktiga namn och personuppgifter, men sedan väljer man ett alias som syns för alla andra spelare. Detta är till exempel vanligt på nätcasinon, som är ett perfekt exempel på ett ställe där man kan vara anonym och behandlas helt jämlikt. Ett annat exempel är på olika forum och chattrum. Här uppger man sitt alias och kan sedan uttrycka sina åsikter helt fritt, utan att man särbehandlas på grund av varken hudfärg eller efternamn.

Rasism på nätet

Det finns dock också flera ställen på nätet där rasismen härjar fritt. Det finns till exempel massor med så kallade nyhetssajter, som rapporterar om nyheter ur ett mycket rasistiskt perspektiv. Oftast uppger de att de ger ”en annan bild av verkligheten”, ”en annan synvinkel”, ”en mer realistisk bild” och så vidare, men om man skrapar lite på ytan blir det tydligt att det handlar om ren rasism. Flertalet politiker har varit inblandade i sådana här sajter och har kritiserats oerhört mycket för deras delaktighet. En del har till och med lämnat sina positioner av den här anledningen.

Förutom renodlade rasistiska sajter finns det också mycket social media som utnyttjas till fel ändamål. Ett exempel på detta är Facebook, där vem som helst kan öppna en sida. Man öppnar sin egen privata sida, där både namn och foto är med, och sedan kan man kommunicera med alla andra Facebook-användare. Detta kan naturligtvis användas för bra saker, såsom att hålla kontakt med vänner och familj, skapa givande grupper och så vidare, men tyvärr är det alltför många som använder det i rasistiskt syfte. De startar främlingsfientliga grupper, sprider artiklar och filmer med rasistiskt innehåll, attackerar andra personer virtuellt med mera. Just nätmobbning är ett problem som vuxit mycket de senaste åren, framförallt bland unga, och det kan vara riktigt svårt att komma åt gärningsmännen. Namnet som står på någons Facebook-profil behöver såklart inte vara den personens riktiga namn, utan man vet aldrig riktigt vem som döljer sig bakom en profil. Även om det finns foton är det ingen som vet om fotona är äkta eller visar den person som uppges ha kontot.

Slutord

Det förekommer tyvärr mycket rasism på nätet, men det är också en plats där man har chansen att bli jämlikt behandlad, då man inte behöver påverkas av hudfärg, namn eller liknande.

Privacy Policy